Retkivinkki 6: Mallinkaistenjärvi

Kuudes Nummen Eränkävijöiden retkikohde on Mallinkaistenjärvi. Retkivinkkisarja esittelee eri retkikohteita Hämeenlinnassa ja sen ympäristössä.

Mallinkaistenjärvi on yksi Hämeen alueen virkistysalueista. Se sijaitsee Janakkalassa Löyttymäessä, Saureenitiellä.

Paikalle saavuttaessa ensimmäisenä on parkkipaikka, josta lähtee kolmeen eri suuntaan reittejä riippuen minne haluaa mennä ja kuinka pitkän matkan. Osa reiteistä kulkee metsäautotietä pitkin ainakin osittain. Reitit on merkattu kepein, jotka on merkitty valkoisella värillä.

Menimme Valskerinkallion päällä olevaa polkua pitkin. Kallion päällä oleva maasto on jäkälän peitossa ja puiden raoista voi nähdä myös järvelle. Mallinkaistenjärven ympäristö on retkeilijälle, sillä paikoittain reittien varrella on vaikeakulkuisempaa ryteikköä. Joissain kohtaa polku oli hyvin jyrkä tai kapea ja polku meni kallion reunalla tai kivikossa. Toki metsätiet taas ovat helppokulkuisia. Kallioiset maisemat, järven rantaa myötäilevä polku ja laavupaikka on kuitenkin retkenarvoisia kohteita.

Kävimme myös Valskerin valkeet laavulla. Laavu oli upealla paikalla järven rannalla, josta avautui hienot maisemat. Kiersimme myös laavun lähellä olevan niemenkärjen, jossa rannat olivat suurimmaksi osaksi kalliota. Hieno paikka vaikkapa pysähtyä syömään evästä jos laavulla on tungosta. Saattaa kylläkin tuulla kovaa riippuen tuulen suunnasta.

Valskerin valkeet laavu (Paulan kuva)

HUOM! Kun lähdimme Hämeenlinnasta navigaattorin neuvomaa reittiä pitkin, neuvoi se kaikista huonoimmat reittivaihtoehdot. Niitä ei voi todellakaan suositella. Ensimmäinen reitti oli umpikuja Näsintien kautta Saureenitielle. Toinen reitti oli Korvenlahdentien kautta Saureenitielle. Tie oli todella huonossa kunnossa. Eli ehdottomasti retkipaikalle kulku Löyttymäentien kautta Saureenitielle!

Kuva on Janakkalan kunnan facebook sivuilta.

Nummen Eränkävijä Paula antoi vinkin Huntin luolasta. Jos uskaltaa poiketa merkityltä polulta Huntin kolon luota, voi löytää pienen luolan :)

Huntin luola (Paulan kuva)

Muista @nummenerankavijat ja #nuervinkkaa. Jaetaan hyvät retkikohteet myös muille.

Jenny