Retkivinkki 3: Puhinniemi ja Isosaari

Tämänkertainen retkivinkki vie Puhinniemen ja Isosaaren virkistysalueelle. Upea luonnontilainen metsäalue suorastaan kutsuu seikkailuun ja ruuhkaa tuskin pääsee syntymään.

Puolen tunnin ajomatkan päässä Hämeenlinnasta Rengon suuntaan Ratalahdentieltä löytyy pieni parkkipaikka, josta polut johtavat Valajärveen työntyvään Puhinniemeen. Parkkipaikka oli näin kevättalvella vielä huonosti sulanut, joten auto kannattaa jättää Ratalahdentien varteen sopivaan paikkaan.

Pieni metsätie vie kohti rantaa ja upeita maisemia. Veden ääreen tultaessa polku haarautuu kahtia, ja tässä on nyt retkeilijällä valinnan paikka. Helpomman makkaran hakija lähtee vasemmalle kohti luonnonsuojelualueeksi rauhoitettua lehmusaluetta, kivikautisten asuinpaikkojen sijaintia ja tulistelupaikkaa suorastaan henkeäsalpaavan kauniilla järvimaisemalla.

Puuhuoltoa tulipaikalla ei ole, ja nuotiopaikka on nähnyt parempiakin päiviä mutta toimii. Jyrkästi nouseva kalliomaasto tarjoaa oivat kiipeilymahdollisuudet.

Oman elämänsä sissi valitseekin edellämainitussa polunhaarassa oikeanpuoleisen suunnan ja lähtee tavoittelemaan Isosaaren nuotiopaikkaa. Saari yhdistyy hyvin pienellä ja kapealla maakannaksella Puhinniemeen.

Paikalla on aiemmin ollut ylityspaikan tapainen siltarakennelma, mutta siitä on aika jättänyt.

Kunhan pääsee kannaksen yli kuivin jaloin, voikin ryhtyä seurailemaan rannansuuntaista polkua kohti Isosaaren kärkeä.

Kaatuneita puita ja salakavalia syviä lammikoita väistellen matka sujuu joutuisasti mättähältä mättähälle ihanassa, luonnontilaisessa metsässä. Lopussa kiitos seisoo, ja tulipaikalla saaren kärjessä voi istahtaa nauttimaan maisemasta ja rauhasta.

Tämäkin tulipaikka on nähnyt parhaat päivänsä: tuothan omat puut ja kohtelet jäljellä olevia istuimia hellävaroen!

Kaiken kaikkiaan ihastuttava paikka, josta ei ehkä pisimpiä vaellusreittejä löydy mutta sitäkin mukavampaa metsämaastoa, haastetta etenemiseen ja kutkuttavia kiipeilypaikkoja. Eikä kuitenkaan liikaa haastetta: sekä 4-v että 68-v selvisivät retkestä mainiosti! Vierailun arvoinen myös kesäaikaan.

Lisätietoa kohteesta: https://www.valajarvi.fi/jarvi/retkikohteita/puhinniemi