Helvetinjärven retki lähestyy – Vaelluksen varusteista

Nummen Eränkävijöiden Helvetinjärven vaellusreissu lähestyy. Mitä mukaan partiolippukunnan vaellukselle?

Reissun lähestyessä osallistujien kannattaa vähitellen alkaa varautua myös varusteiden osalta. Kaiken ei tarvitse olla omaa ja uutta; myös sukulaisilta ja tuttavilta voi ja kannattaa kysyä varusteita lainaan.

Jokaisella vaellusreissulla – liittyi se sitten partioon tai ei – on muutama ehdoton henkilökohtainen varuste: rinkka, makuupussi, makuualusta, sadevaatteet ja hyvät kävelykengät. (Tietysti myös esim. omat hygieniatarvikkeet, säänmukaiset vaatteet ja vaihtovaatteet ovat luontevia mukaan pakattavia. Niistä ei enempää tässä kohtaa.)

Rinkan pitäisi olla kantajansa näköinen ja mittainen, eli esim. lapselle lasten rinkka, aikuiselle aikuisten, pitkäselkäiselle eri malli kuin lyhytselkäiselle. Kannattaa muistaa, että marketin halvin mahdollinen ei välttämättä ole se paras vaihtoehto. Rinkan käyttöä kannattaa harjoitella kotona ennen reissua. Miten kiristetään olkahihnoja ja lannevyötä, ja myös miten näitä löysätään. Samoin lisäremmien kiinnitys ja poisto sekä tavaroiden pakkausjärjestys on hyvä harjoitella. Esim. Painavia tavaroita ei kannata laittaa rinkan päällimmäiseksi, koska ne tekevät kantamisesta huteraa.

Makuualustan olisi hyvä olla solumuovinen alusta. Puhallettavissa/pumpattavissa malleissa on hyvät puolensa, kuten nukkumamukavuus, mutta kestävyys ei vedä lähellekään vertoja solumuovisille. Harmi tulee, jos alusta menee rikki kesken vaelluksen. Siksi suositus solumuovisesta alustasta.

Makuupussi joko oman mittaiselle sopivana tai vähän isompana, mutta ei missään tapauksessa liian pientä. Kesällä lämpiminä öinä riittää kesäpussi ja syksystä kevääseen vähintään kolmen vuodenajan pussi tai talvipussi. Talvipussin voi myös tehdä laittamalla sisäkkäin kesäpussin ja kolmen vuodenajan pussin.

Sadevaatteiksi käy vedenpitävästä materiaalista valmistetut kuorivaatteet ja -kengät. Rinkassa kannattaa tässä tapauksessa olla oma sadesuoja.

Vaelluskengät ovat ehkä ainoat varusteet, jotka kannattaa ostaa kaupasta itselle uutena. Kuivan sään kengiksi lenkkarit ovat kohtuullisen hyvä vaihtoehto. Niistä kuitenkin puuttuu nilkan tuki, joka varsinaisissa vaelluskengissä on. Todella märällä kelillä joko täysin vedenpitävät vaelluskengät tai kumisaappaat ovat hyvät, mutta jälkimmäiset ovat luonnollisesti jonkin verran kömpelöt liikkuessa. Kengät, olivat ne mitkä hyvänsä, olisi hyvä koekäyttää muutamankin kerran ennen vaellusta, jotta jalka tottuu ja kenkä muovautuu käyttäjänsä mukaisesti. Täysin uudet kengät ovat hyvin todennäköinen rakkojen aiheuttaja.

Tässä vaeltajan näkökulmasta isoimmat hankinnat (tai lainattavat asiat). Muut henkilökohtaiset varusteet todennäköisesti löytyvät valmiiksi kotoa.

Ihan oma lukunsa ovat yhteiset varusteet (esim. trangia, vaellusteltta, ruuat, puukko, kompassi, tulitikut ja kartta); niistä lisää viimeistään leirikirjeessä. 

Aiempi postaus Helvi2019-reissuun liittyen:
https://nuer.fi/helvi-2019-nummen-erankavijoiden-retki-helvetinjarven-kansallispuistoon-4-10-6-10/