Heinisuon laavun korjaus

Vedimme talvella ahkiolla uuden kynnyspuun Heinisuon laavulle. 17.5 lähdimme Vesajärvelle n klo 17 maissa. Veimme illalla työkaluja ja tarvikkeita Heinisuon laavulle. Yövyimme Vesajärvellä, itikat olivat jo sopivasti heränneet joten rankinen antoi hyvän suojan ja makoisat unet.

Kuva, joka sisältää kohteen piha-, puu, kasvi, maa

Kuvaus luotu automaattisesti

Aamulla heräilimme klo 8.00 maissa ja nautimme aamuaringossa aamupalaa. Noin klo 10 maissa lähdimme kohti Heinisuon laavua.

Eräkärryssä oli pakattuna pari betonilaattaa ja painekyllästelyn lankun paloja. Kyydistä puuttui vielä pieni hallitunkki. Merkitsimme samalla polun punaisella kuitukangasnauhalla.

Kuva, joka sisältää kohteen tulisija, piha-, tuli, Leivinuuni

Kuvaus luotu automaattisesti

Tässä on lähtötilanne: kynnysparru oli lahonnut melkein kokonaan. Ensin piti tunkata laavua korkeammalle. Laavu oli niin alhaalla, että ensimmäiset nostot piti tehdä lankun avulla. Hallitunkki ei mahtunut hirsien alle.

Kuva, joka sisältää kohteen piha-, maa, kasvi, talo

Kuvaus luotu automaattisesti

Lankulla saatiin nostettua sen verran, että saimme hallitunkin käyttöön. Tunkilla homma alkoi edistymään paljon nopeammin.

Kuva, joka sisältää kohteen piha-, maa, työkalu, punainen

Kuvaus luotu automaattisesti

Kun saatiin nostettua riittävästi ja purettua laavun lattia, oli aika työntää uusi kynnyspuu laavun alle. Uusi kynnyspuu on vanhaa puhelintolppaa ja pituus 4,70 m. Painoa oli riittävästi. Kannoimme kynnyspuun laavun toiselle puolella ja pyöreillä puupalikoilla joita käytin telana, sain vedettyä tolpan suunnilleen puoleenväliin.

Etukäteen pelkäsin että voimat eivät riittäisi tolpan vetämiseen ja hetken harkitsin taljan hakemista kotoa. Sisäpuolelta liinalla vetämällä tolppa luisui yllättävän helposti paikalleen. Kun kynnyspuu oli paikallaan, oli helppoa nostaa tunkilla puun päästä ja nostaa haluttuun korkeuteen. Alimmaiseksi laitoimme betonilaatan, siihen kattohuopaa, ja sitten painekyllästetyn lankun pätkillä nostimme laavun noin 30 cm korkeammalle. Kaikki tarvikkeet mitä hommaan tarvitsimme löytyivät Vesajärveltä. Ainoat kulut tulivat talkooeväistä, n. 30€.

Tässä kuva korjauksen jälkeen. Eiköhän se kestä taas muutaman vuosikymmenen.Kuva, joka sisältää kohteen piha-, puu, hirsimökki, rakennus

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva, joka sisältää kohteen vaate, henkilö, jalkineet, hymy

Kuvaus luotu automaattisesti

Vähän alkoi väsy  painamaan tekijöitä.

Kuvat ja teksti sekä mahtava talkootyön organisointi: Arto Niemelä