Johtamista ja Ko-Gi -symboliikkaa

Nummen Eränkävijöiden Johtajailta kokosi jälleen runsaslukuisen yleisön, tällä kertaa johtamisteeman ympärille. Hämeen Ammattikorkeakoulun johtamistaidon opettaja ja projektijohtaja Pasi Niemi käsitteli esityksessään mm. sitä, miten media johtaa meitä, ja mitkä ovat hyvän johtajan perusominaisuudet. Herättelevä esitys sai aikaan ajoittain vilkkaan keskustelun.

Nummen Eränkävijät sai illassa jo kolmannen Ko-Gi-koulutetun partiojohtajan tänä vuonna, kun Hämeen Partiopiirin aluepäällikkö Petri ”Lote” Louko luovutti lippukunnanjohtajalle Jukalle tunnukset suoritetun partiojohtajan jatkokoulutuksen merkiksi.

Partiojohtajan jatkokoulutus (Ko-Gi), toiselta nimeltään Kolmiapila-Gilwell -koulutus, on Suomen Partiolaiset ry:n johtamiskoulutusta. Koulutus koostuu tyypillisesti luonto-, seminaari- ja toimintaosista. Luonto-osalla vietetään perinteistä leirielämää ja verkostoidutaan uusien, eri puolilta Suomea saapuvien partiolaisten kanssa.

Sekä luonto- että seminaariosa sisältävät monipuolista, laadukasta koulutusta ja tukea toimintaosaan. Toimintaosa sisältää projektimuotoisen kehittämishankkeen, joka toteutetaan 6-12 kuukauden aikana, pohdintatehtäviä sekä syventävän oppimistehtävän kouluttautujan itse valitsemasta aiheesta. Koulutuksen aikana oppija käy ohjauskeskusteluja
oman ohjaajan kanssa ja hänelle tehdään henkilökohtainen kehittymissuunnitelma. Kehittämishankkeessa oppijaa tukevat oma ohjaaja ja kouluttajat.

Ko-Gi -kurssin suorittamisesta jaettavat tunnukset eivät ole ansiomerkkejä tai merkkejä korkeasta partiojohtaja-arvosta, vaan osoitus valinnasta, jonka
partiojohtaja on tehnyt hyväksyessään partioliikkeen päämäärät ja halutessaan toimia niiden puolesta. Gillwell- koulutuksen tunnukset ovat samat kaikkialla maailmassa.

Partiotyttöjen puolelta tunnuksena on hopeoitu Kolmiapila. Alun perin nämä olivat aitoja luonnonapiloita, jotka hopeoitiin ja näin jokainen niistä oli yksilöllinen. Apilan kolme lehteä muistuttavat alkuperäisen partiolupauksen kolmesta kohdasta: jumalan ja oman maan rakastamisesta, toisten auttamisesta ja partiolain (partioihanteiden) noudattamisesta. Tätä tunnusta kannetaan partiojohtajamerkin yläpuolella vasemman taskun laskoksessa.

Gilwell-huivi on ulkopuolelta harmahtava ja sisäpuolelta vaaleanpunainen. Harmaa on ystävyyden väri ja se osoittaa uskollisuutta partioliikettä kohtaan. Punaisen värin on sanottu suojaavan auringolta, mutta se tarkoittaa myös sydämellisyyttä. Huivin kolmiossa on pala englantilaisen Maclaren-suvun tartaania. Maclaren hankki varat Englannissa sijaitsevaan
partiolaisten koulutus- ja leirialuetta Gilwell Parkia varten. Tämä huivi kiinnitetään nahkaisella osmonsolmulla, woglella, eli Gilwell-punoksella. Alun perin partiolaisten tulentekovälineisiin kuulunut 75 cm:n pituinen nahkanauha punottiin woggleksi, jolla partiohuivi kiinnitetään.

Gilwell-nappuloiden historia ulottuu Afrikkaan. Nappula merkitsi urotyötä tai saavutusta. Nahkanauha tuotti onnea kaulaan pujotettuna. Nämä saaja pujottaa itse kaulaansa merkiksi siitä, että hän haluaa osoittaa sitoutuvansa partion päämäärään ja tehtävään. Lisäksi kurssilainen saa kurssitodistuksen ja raportin palautteineen.

Johtamistaidon opettaja Pasi Niemi herätti esityksellään vilkasta keskustelua johtamisesta
Johtaminen on aina mielenkiintoinen ja ajankohtainen teema Partiossa

– Jukka –

Lähde: Petri ”Lote” Louko